tisdag 26 april 2016


HELGENS KURS

I helgen träffades sju trädgårds- och odlingsintresserade för en kurs i keramik! Temat var keramik för trädgården. Det blev en skön mix av praktiskt arbete i lera och utbyte av odlingstips och hur man överlistar sniglar, rådjur, möss, sorkar, råttor....bl.a.
Vi började med att gå igenom ringlingsmetoden och sedan växte det fram både krukor och fågelbad i form av en snäcka. Det kavlades också fat och byggdes på fri hand. Fler bilder kommer när allt är bränt, håll utkik!


onsdag 20 april 2016


ERIK VISAR

Igår visade Erik hur man kan dreja på klös. Ska man dreja många små saker på rad så är det en väldigt smart metod. Man slipper centrera små klumpar och man sparar tid. Här har Erik drejat en kopp och sedan gjort ett spår där han skär av. Sedan är det bara att börja på nästa!


måndag 18 april 2016


STENGODS OCH LERGODS

Keramikskolan har jobbat med lergods en period, men förra veckan var det stengods på drejskivorna igen. Skillnaden mellan lergods och stengods är att stengods bränns i en högre temperatur och då sintrar leran så att den blir tät. I lergodstemperatur är det lättare att få fram klara och starka färger. Traditionellt jobbar man mycket med engober på lergods. Engobe är en uppslammad lera som man kan färga in och använda att dekorera med. Japanska teskålar i väntan på skröj.Denna bilden och alla nedan visar lergods som är gjort av Keramikskolan.
En äkta och en falsk?
torsdag 14 april 2016


HELGENS DREJKURS

I helgen höll Erik en kurs i avancerad drejning. Då får man prova på att dreja lite svårare former och man får tips på grepp som kan vara till hjälp när man centrerar och drejar lite större klösar. Som syns på bilden drejades det bl.a. stora skålar och handfat! 


onsdag 6 april 2016


VILL DU LÄRA DIG MER OM GLASYR?

I slutet av maj har du möjlighet att göra det! Du kanske har ägnat dig åt keramik ett tag och börjar bli intresserad av glasyrprocessen. På den här kursen får du lära dig att blanda egna glasyrer och se hur du med olika material och oxider kan påverka glasyrens egenskaper. Du får recept och prover med dig hem efter kursen. Det är till stor hjälp om du vill sätta igång på egen hand.
Välkommen med din anmälan! Gå in här eller ring 031-774 31 10

tisdag 5 april 2016


 BILDER FRÅN DAGENS KURSER

Idag har flitens lampa lyst på keramikavdelningen. Och på hyllorna står fullt med fina arbeten som väntar på bränning.