tisdag 31 mars 2015


LERGODS PÅ KERAMIKSKOLAN!

Kolla in vad Keramikskolans elever har drejat senaste veckorna. När man jobbar med lergods får man fram lite klarare färger, eftersom lergods bränns i en lägre temperatur än stengods. Traditionellt jobbar man med infärgade engober och sedan en transparent glasyr över. Men det finns även infärgade glasyrer för lergods. Men det mesta ni ser på bilderna är engobe med transparent glasyr över som tar fram färgerna.


torsdag 19 mars 2015


VÅRDAGJÄMNING OCH HALVTID

Nu är våren här för att stanna! Imorgon är det vårdagjämning och dagarna blir längre och längre. De flesta kurser har nu passerat halvtid, men än är det många veckor kvar av terminen. Några kurser gör uppehåll runt påsk, hör med din kursledare vad som gäller.  
Den 17-19 april har vi en helgkurs som heter Keramik för trädgården. Den har varit fulltecknad sedan länge, men det finns ju möjlighet att göra saker till trädgården för alla som går våra terminskurser! Man kan göra krukor, fågelbad, växtstöd, markplattor... ja vad som helst som passar din trädgård eller uteplats. Hämta inspiration från trädgårdsböcker och sätt igång att skapa!
SOMMARKURS!

Är du sugen på att lära dig mer om olika dekormetoder och trycktekniker? Välkommen på sommarkurs! Det finns några platser kvar 8-12 juni, så passa på!onsdag 11 mars 2015

 
 
TIDNINGAR OCH LITTERATUR PÅ KERAMIKAVDELNINGEN
 
Behöver du inspiration och idéer? På Keramikavdelningen finns både tidningar och böcker som man kan bläddra i om man skulle drabbas av idétorka eller bara vill titta på fina bilder. Vi har nyligen återstartat en prenumeration på Ceramic Review som är en engelsk tidning enbart inriktad på det keramiska området. Senaste numret för mars/april finns i skåpet nu!
Våra tidningar och böcker är inte för hemlån, men passa på att titta i dem under kursen eller fikarasten!
 
 
Vi har även en prenumeration på tidningen Konsthantverk. Det är verkligen roligt att se när våra deltagare inspireras av något de sett! Kolla här!

 

 


söndag 8 mars 2015


SKÄRA UT MÖNSTER

Randi i tisdagsgruppen jobbar med en teknik där hon skär ut mönster i leran. Man kan även använda ett hålverktyg om man vill ha runda mönster.
STÄMPELTEKNIK

Erik har visat sina grupper hur man kan göra stämpelrullar i porslinslera. Han har bl.a. använt en knivspets och änden på en penna för att göra mönster på rullen. Det är viktigt att stämpeln bara skröjbränns så att den fortfarande suger, annars kommer leran att fastna i stämpeln. Man kan även göra stämplar i gips. 
Här visar han kavlade koppar där han rullat stämplarna över leran innan han monterat ihop koppen. Det blir fina effekter med en transparent/halvtransparent glasyr, eftersom glasyren lägger sig tjockare där trycket går in i leran och tunnare där mönstret står ut.